Ви зараз переглядаєте Мальовниче Закарпаття

У Закарпатській області знайдеться відпочинок для кожного: для екстремалів-туристів – похід на гірські масиви Чорногора і Свидовець; для любителів “лінивого” відпочинку – термальні води Косина і Берегового; для поціновувачів історичної спадщини – замки Ужгорода і Мукачева.

Всі найкрасивіші місця Закарпаття неможливо описати кількома словами, тому пропонуємо звернути увагу на підбірку місць, які варто відвідати у першу чергу.

Ужгород – величний замок, розлога річка і сакури

Дивовижне місто на річці Уж є адміністративним центром Закарпатської області. Перша згадка про нього датується ще 872 роком. Сьогодні населення обласного центру складає понад 100 тисяч осіб.

Фестиваль сакури. На знаменитий фестиваль сакур під назвою “Сакура-фест”приїжджають тисячі туристів з усієї України. Пік цвітіння декоративних японських вишень припадає на кінець квітня – початок травня, і цвітуть вони протягом двох-трьох тижнів. Програма щорічного фестивалю завжди з’являється на інтернет-ресурсах, пропонуючи зручні туристичні тури і маршрути містом.

Незважаючи на популярні міфи про появу рожевих дерев в Ужгороді, за офіційною версією у 1920-х роках чехословацькі інженери мали озеленити новий адмінквартал в центрі міста і для експерименту посадили сакури, які неочікувано прижились на цій території. Сьогодні ж найбільшу кількість сакур можна побачити навесні вздовж річки Уж – на найдовшій в Європі липовій алеї (2,2 км).

Щодо цікавих туристичних місць “столиці” Закарпаття, то на вулиці Капітульній розмістився аналог львівського Шевченківського Гаю – Закарпатський музей народної архітектури та побуту. Краєзнавчий музей просто неба зберігає 14 тисяч найдавніших експонатів народного прикладного мистецтва. Він був створений у 1965 році та наразі займає площу 5,5 га.

Ужгородський замок вважається однією з найдавніших фортифікаційних споруд в Україні (перша згадка – X століття), яка з середини 20 століття перетворилась у краєзнавчий музей і запрошує на екскурсії всіх туристів. З невеличкого оглядового майданчика відкривається чудова панорама міста, на тлі якої можна зробити красиві фото.

Не можна оминути і таких чудових пам’яток архітектури, як Катедральний Хрестовоздвиженський собор (1841 р.), римо-католицький костел св. Георгія (1775 р.), Шелестівську Михайлівську церкву (1777 р.), Ужгородську синагогу (1910 р.), Костел Святого Юрія, Єпископську Резиденцію, Ужгородську дитячу залізницю та ботанічний сад.

Замок Паланок

Легендарний мукачівський замок Паланок вже не перший рік запрошує у свої володіння тисячі туристів. Перша згадка про нього датується ще XI століттям, а збудували його для охорони і контролю торгових та військових шляхів. Укріплення свого часу витримало багато ворожих облог, найдовшою з яких стала австрійська, що тривала три роки (1685-1688 рр.). Тоді замок належав відомій угорській княгині Ілоні Зріні – вона очолювала національно-визвольний рух Хорватії та Угорщини проти Австрійської імперії.

 

 

 

Go to the list of news
×